Kebaikan Beras Perang Dalam Pencegahan Diabetes

Menjelang tahun 2025, jumlah pesakit kencing manis dijangka meningkat kepada melebihi 380 juta. Secara umum, masalah berlakunya  diabetes adalah kerana peningkatan aktiviti pembandaran, pertumbuhan penduduk, pertambahan obesiti dan aktiviti seharian tidak aktif.

Gejala Diabetes Secara Global

Diabetes adalah penyakit metabolik kronik berateraskan tahap gula dalam darah sesorang. Terdapat tiga jenis diabetes:

 • Jenis 1 atau diabetes yang bergantung kepada insulin – penyakit autoimun (autoimmune disease) kebiasannya pada orang muda.
 • Jenis 2 atau diabetes bukan bergantung kepada insulin – dilihat pada orang dewasa lebih 40 tahun dan dikaitkan dengan obesiti, aktiviti fizikal dan sejarah keluarga diabetes.
 • Diabetes semasa mengandung/hamil – biasanya di kalangan wanita mengandung dan biasanya akan hilang selepas bersalin. Walau bagaimanapun, golongan ini berisiko mempunyai diabetes jenis 2 di kemudian hari.

Berikut adalah tanda-tanda yang paling biasa untuk diabetes:

 • polydipsia – dahaga
 • polyphagia – lapar
 • Polyuria – kekerapan kencing meningkat
 • Malaise- kelesuan badan
 • Penurunan berat badan – terutamanya dalam penyakit kencing manis jenis 1
 • Masalah kulit dan jangkitan tisu (subcutaneous tissue infections)

Diabetes jenis 2 boleh membawa kepada masalah jantung dan penyakit saluran darah, kerosakan saraf, kerosakan buah pinggang, komplikasi mata dan lain-lain penyakit. Sehingga hari ini, tidak ada ubat untuk masalah kencing manis. Rawatan sediada melibatkan gabungan pemakanan sihat, senaman fizikal dan rawatan hipoglisemik (hypoglycemic medications) untuk mengawal gula dalam darah dan mengelakkan komplikasi selanjutnya. Pemantauan berkala paras gula dalam darah adalah satu aspek penting dalam pengurusan terutamanya dalam penyakit kencing manis jenis 1.

Beras Perang & Manfaat Kepada Kesihatan

Beras perang adalah lebih berkhasiat daripada beras putih. Semua jenis beras asalnya adalah beras perang sebelum ia diproses menjadi beras putih. Beras perang kaya dengan B1, B2, vitamin dan mineral B3 dan B6 seperti magnesium, besi, selenium, mangan. Banyak nutrien penting dalam beras perang hilang semasa pemprosesan kepada beras putih; untuk menjadikannya lebih cepat untuk memasak dan untuk memberikan jangka hayat yang lebih lama.

Penyingkiran hanya lapisan paling luar (sekam) beras menghasilkan beras perang. Apabila lapisan seterusnya di bawah sekam (bran dan putik) dikeluarkan, baki endosperm yang berkanji menghasilkan beras putih. Proses ini menghilangkan beberapa nutrien, mineral pemakanan dan hampir semua serat beras.

Penggunaan minyak bran (rice bran oil) juga boleh mengurangkan jumlah paras kolesterol dan trigliserida plasma jika dibandingkan dengan minyak bunga matahari. Untuk mengimbangi kehilangan ini, nasi putih diperkaya dengan nutrien tepung, namun; khasiat ini hilang apabila beras dicuci sebelum dimasak.

Kajian menunjukkan bahawa terdapat perbezaan yang signifikan dalam nilai pemakanan antara beras putih dan beras perang:

 • Beras perang telah terbukti mempunyai 349% lebih banyak serat, 203% lebih Vitamin E, 219% lebih magnesium, 185% lebih B6 dan protein 19% lebih, menjadikannya makanan yang lebih seimbang.
 • Beras perang mindeks glisemik (glycemic index, GI) yang rendah (55) berbanding putih beras (70). GI adalah petunjuk penggredan makanan berdasarkan kesan mereka ke atas paras gula dalam darah. Makanan GI rendah didapati dapat mengurangkan gejala diabetes jenis 2.
 • Selain daripada mempunyai nilai khasiat pemakanan yang lebih baik, beras perang juga dipercayai kurang menyebabkan sembelit (berbanding beras putih) kerana serat beras tidak dibuang. Serat dalam beras perang ini juga membantu melindungi daripada kanser kolon kerana serat mengikat dan membuang bahan kimia penyebab kanser.
 • Satu sebatian semulajadi, Inositol hexaphosphate, yang terdapat dalam makanan yang tinggi serat seperti beras perang mempunyai ciri-ciri pencegahan kanser.
 • Magnesium, satu lagi nutrien dalam beras perang telah terbukti memberi manfaat dalam menurunkan tekanan darah tinggi, meningkatkan asma, mengurangkan risiko serangan jantung dan strok, dempunyai an mengurangkan kekerapan sakit kepala migrain.

Menurut beberapa kajian, penyelidik telah mendapati bahawa makan dua atau lebih hidangan beras perang seminggu mengurangkan risiko diabetes jenis 2. Satu kajian baru-baru ini yang disiarkan dalam Arkib Perubatan Dalaman (Archives of Internal Medicine), menyatakan bahawa jika menggantikan 50 gram beras putih (bersamaan dengan kira-kira satu pertiga daripada satu hidangan setiap hari) kepada beras perang boleh mengurangkan risiko diabetes jenis 2 sebanyak 16%. Selain itu, kajian ini juga menunjukkan bahawa 5 atau lebih hidangan nasi putih dalam seminggu dikaitkan dengan peningkatan risiko diabetes jenis 2.

Satu kajian prospektif dalam kumpulan wanita hitam Amerika Syarikat telah mendedahkan bahawa wanita yang mengambil makanan dengan nilai GI tertinggi mempunyai risiko 23% lebih besar mendapat diabetes jenis 2 selepas membuat lebih lapan tahun kajian susulan berbanding dengan mereka yang makanan yang diambil dengan nilai GI rendah. Kajian The Offspring Framingham mendapati bahawa rintangan insulin dan sindrom metabolik adalah lebih rendah di kalangan mereka yang banyak memakan serat bijirin (seperti beras perang) daripada yang kurang memakan berasaskan serat.

Satu lagi kajian menunjukkan bahawa diet beras perang cambah (germinated brown rice)  boleh meningkatkan glukosa darah dan jumlah paras kolesterol serum. Ini menunjukkan bahawa diet pengamalan memakan beras perang cambah boleh memberi manfaat untuk mengawal tahap glukosa darah di dalam diabetes jenis 2. Beras perang cambah dapat disediakan dengan merendam biji beras perang dalam air untuk bercambah. Beberapa kajian lain juga telah menunjukkan bahawa memakan banyak nasi putih dalam diet seharian dikaitkan dengan peningkatan risiko diabetes jenis 2.

Oleh yang demikian, strategi pemakanan beras perang dan lain-lain bijirin penuh (whole grains) bersama-sama dengan senaman yang mencukupi & berterusan serta pengurusan berat badan yang sesuai berpotensi untuk mencegah diabetes jenis 2.

Petikan & terjemahan artikel dari http://www.steadyhealth.com/articles/benefits-of-brown-rice-in-diabetes-prevention

………………………………….

ORYGOLD MENGELAKKAN DIABETES

Orygold dibuat dari beras perang cambah (germinated brown rice) sangat bermanfaat kepada individu yang cenderung & yang mengalami diabetes. Ia membantu menstabilkan kandungan gula dalam badan. Ia mengalakkan pelepasan gula yang perlahan berbanding beras putih biasa.

Beras perang cambah adalah lebih baik dari beras perang biasa dan beras putih. Ia dikenali sebagai beras perang cambah kerana sewaktu beras perang biasa menjadi berputik/bercambah, dikala itu ia menjadi sangat kaya dengan pelbagai vitamin & mineral. Beras perang cambah adalah sangat popular di Jepun, Amerika dan negara-negara maju lain.

Orygold dibuat berdasarkan dari kajian & penyelidikan sejak 2006 melalui proses penyediaan yang dipatenkan. Orygold diiktiraf dan mendapat pelbagai anugerah tempatan & antarabangsa. Orygold sesuai untuk semua umur, lelaki & perempuan.

orygold_model_berasperang.com

Mencari Produk Beras Perang?

Cubalah ORYGOLD, kerana ia : 

Berasaskan Beras Perang

Boleh Atasi Pelbagai Masalah Kesihatan

Ada 11 Bahan Aktif Anti-Oksida

Tinggi Vitamin & Mineral

Formulasi Prof Dr Maznah

Sesuai Untuk Semua Umur
 
 

Orygold mendapat liputan di:

orygold_instagramreviewers

KEBAIKAN ORYGOLD

(Klik untuk besarkan gambar)
kebaikan_orygold_drink

Senarai kebaikan:

#  Kawal kolesterol

#  Tambahkan susu ibu

#  Kurangkan berat badan

#  Mengelakkan diabetes

#  Elakkan dari sakit jantung

#  Elak nyanyuk / Alzheimer

#  Melambatkan penuaan

# Mencerdaskan minda

# Elakkan perasaan murung

# Elak sembelit

Ramai sudah menikmati kebaikan beras perang Orygold. Lihat testimoni dibawah:

 

Testimoni Kolesterol:
Testimoni_Orygold-23

 

Testimoni Tambah Susu:
Testimoni_Orygold-24

 

 

Testimoni Turun Berat Badan:
Testimoni_Orygold-25

 

(Nota: Kesan Orygold adalah berbeza mengikut individu. Untuk mendapatkan kesan terbaik, disyorkan untuk pengambilan secara konsisten & berterusan)

Kenapa Orygold pilihan terbaik untuk anda?

Lihatlah anugerah yang kami terima :

 

anugerah_orygold
Malaysia Technology Expo

Tahun: 2009  Negara: Malaysia

International Trade Fair of ldeas-lnventions-New Product

Tahun: 2009  Negara: Germany

BioMalaysia Conference & Exhibition

Tahun: 2012  Negara: Malaysia

Pameran Reka Cipta, Penyelidikan dan Inovasi (PRPI)

Tahun: 2012  Negara: Malaysia


 

Orygold dibuat menggunakan teknologi canggih pertama di dunia!

Teknologi ini telah dipatenkan & didaftarkan di Malaysia.

R

PATEN: Use Of A Composition Comprising Acylated Stryl Glucoside In The Manufacture Of A Product NO. PENDAFTARAN: PI 2011002256

R

PATEN: Process for Producing Germinated Brown Rice
NO. PENDAFTARAN : PI 20064528


 

Prof Maznah_orygolddrink
Prof Maznah_orygolddrink2

Produk terbaik adalah dari sumber terbaik!

Orygold adalah formulasi:

Prof Dr Maznah binti Ismail

Institut Biosains & Perubatan, Universtiti Putra Malaysia


 

Orygold bukan seperti produk-produk biasa yang lain.

Orygold terbukti secara saintifik:

P

Berdasarkan melalui kajian & penyelidikan yang berterusan

P

8 Tahun Kajian & Penyelidikan (dan masih mengkaji sehingga kini)

P

Diperakui melalui 15 jurnal saintifik dihasilkan oleh Universiti Putra Malaysia (UPM). Klik untuk lihat senarai jurnal (PDF, 580kb)

Orygold_fakta_kajian

Orygold sesuai diminum oleh semua.

(lelaki, perempuan, mengandung, bersalin)

Rasa pun SEDAP!!

Testimoni_Orygold-31

Kenapa anda PERLU minum Orygold? Apa rahsianya?


★  Berasaskan beras perang

★  Ada 11 bahan aktif anti-oksida

★  Tinggi vitamin & enzim

★  Banyak kebaikan dalam 1 produk

★  Kesan seawal 3-7 hari

★  Produk kajian & penyelidikan

★  Dapat 4 anugerah berprestij

★  Sesuai untuk semua

(Klik untuk besarkan gambar)

kandungan_orygold

(Klik untuk besarkan gambar)

Spesifikasi Produk ORYGOLD

(Nota: Kesan Orygold adalah berbeza mengikut individu. Untuk mendapatkan kesan terbaik, disyorkan untuk pengambilan secara konsisten & berterusan)

Ramai sudah minum Orygold & merasai kehebatannya.

ANDA BILA LAGI?

orygold_berasperang

Jangan tunggu lama-lama!

BELILAH SEKARANG sebelum kami kehabisan stok!

* Jika beli hari ini, Orygold anda biasanya akan sampai esok atau lusa (bergantung pada kawasan)

Harga ORYGOLD


PERASA
:

Coklat / Vanila

HARGA SEKOTAK:
RM 39.90 / 12 sachet  (SM)
RM 44.90 / 12 sachet (SS)

POSTAGE
RM15 sahaja. Pos PERCUMA untuk pembelian 3 kotak.

INFO
SM: Semenanjung Malaysia

SS: Sabah & Sarawak


PROMOSI

1 Kotak
SM: RM39.90 + RM15(pos) = RM54.90
SS: RM44.90 + RM15(pos) = RM59.90
2 Kotak (3% diskaun)
SM:  RM79.80 RM77.40 + RM15 (pos) = RM92.40
 SS:  RM89.80 RM87.10 + RM15 (pos) = RM102.10
3 Kotak (5% diskaun)
SM:  RM119.70 RM113.73 + FREE Pos = RM113.73
 SS:  RM134.70 RM127.98 + FREE Pos = RM127.98


*Harga promosi untuk belian melalui website ini & Whatsapp sahaja.

 

Belilah Orygold harini. Anda akan terima dalam 1-2 hari. Untuk beli:

AWAS! Berhati-hati bila beli Orygold khususnya yang dijual pada harga murah, tidak mengikut harga pasaran & yang tidak asli. Belilah yang 100% original melalui kami @ agen kami yang sah. Kami tidak bertanggungjawab pada sebarang pembelian Orygold ciplak.


KAEDAH 1
:

Klik untuk beli online disini

> 2-minit checkout (Pantas!)
> TIADA pendaftaran diperlukan!

KLIK UNTUK PANDUAN BERGAMBAR:

[1] Cara beli di website ini
[2] Cara bayar online guna “senangPay”
[3] Cara bayar online guna “PayPal”


KAEDAH 2
:

Whatsapp / SMS / Hubungi
013-371 9424
013-371 9424
013-371 9424

 

MAKLUMAT PEMBAYARAN:

Pembayaran boleh melalui Deposit ATM / Perbankan Internet. Sila bayar kepada:

Bank: Maybank
Nama akaun: MR FOOD CREATIONS

Nombor Akaun: 5628 3463 5128

 


KAEDAH 3
:

Tinggalkan nombor Telefon / Whatsapp / Emel anda disini. Kami akan hubungi anda semula secepat mungkin (biasanya 2-30 minit)

 


KAEDAH 4
:

Klik untuk beli di LAZADA

orygold_berasperang_lazadamalaysia

 


KAEDAH 5
:

Beli melalui agen kami

 

Masih Kurang Pasti?

Lihat soalan yang biasa ditanya atau jom chat online dengan kami
 

Siapa yang sesuai minum ORYGOLD?
ORYGOLD sesuai diminum oleh semua lapisan peringkat umur, lelaki & perempuan.

Adakah ORYGOLD boleh diambil oleh orang mengandung dan selepas bersalin?
Boleh.  ORYGOLD juga boleh membanyakkan & memekatkan susu badan.

Adakah ORYGOLD boleh diambil oleh orang yang mengalami masalah kencing manis, darah tinggi dan penyakit-penyakit lain?
Boleh.

Boleh ke saya nak kolesterol turun dengan cepat?
Boleh. Kesan biasanya dalam 3-7 hari.

Perlukah ada sebarang diet khas/pantang larang jika minum ORYGOLD?
Tiada. Boleh makan seperti biasa selepas minum ORYGOLD.

Bolehkah ORYGOLD mengurangkan risiko serangan penyakit jantung?
Boleh.

Bagaimana ORYGOLD boleh buat seseorang jadi kurus?
Ia bergantung pada individu. Ia samada menyebabkan kenyang atau pertambahan kekerapan buang air besar. Purata testimoni mengatakan akan kurang berat badan antara 1kg-5kg sebulan. ORYGOLD digalakkan diminum secara berterusan untuk kesan maksimum.

Bila boleh rasa & nampak kesan lepas minum ORYGOLD?
Ia bergantung pada individu. Biasanya kesan boleh dirasa samada selepas minum cawan yang pertama, 3 hari atau 7 hari. Pengambilan ORYGOLD secara berterusan setiap hari adalah disarankan untuk mendapatkan kesan terbaik.

Bagaimana cara minum ORYGOLD?
ORYGOLD digalakkan diminum 2x setiap hari (pagi & petang/malam). Jika tidak berkesempatan, diminum 1x setiap hari sewaktu sarapan adalah memadai.

Bagaimana cara buat secawan ORYGOLD?
Bancuhkan sepaket ORYGOLD bersama secawan air panas (kaedah penyediaan sama seperti membuat air MILO). Boleh diminum samada panas atau sejuk.

Berapa jumlah sachet dan berat pada setiap kotak ORYGOLD?
Terdapat 12 sachet pada sekotak ORYGOLD. Setiap sachet beratnya 30g. Jumlah berat sekotak ORYGOLD adalah 360g.

Apa kandungan utama yang buatkan ORYGOLD ni terlebih bagus?
Kandungan utama adalah beras perang cambah (germinated brown rice). Ia 10X lagi bagus dari beras putih dan 4X lagi bagus dari beras perang (brown rice).

Orygold_icons

WhatsApp chat